restauracja w Krakowie

Ażeby w pełni zrozumieć sedno szablonowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dorzucić owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była pospolita dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jednakowoż z w pewnych sytuacjach pojawiło się też oraz wino, przywożone głównie z Śląska oraz Węgier.

Restauracja Grodzka Kraków

Sylwetka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z ogromną ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), zwłaszcza pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych krajach – w następstwie tego mogliśmy sobie na tę radość o wiele bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i bardzo pikantnych sosów lokalnych.

Krakow Restaurant Polish Cuisine

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną właściwością kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż i towarów mięsnych.
Marynaty tuzinkowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w szablonowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można też odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *