Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa

Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród szerokich opcji, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i spora porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Klasyczne włoskie jedzenie

Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. jedzenie w biance Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, ravioli i szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *